Spiegelei 2019

 

Het Ei, gemaakt door @maaikemakan is een vrij complex ruimtelijk werk. Om de illusie van reflecties van het kunstwerk zo accuraat mogelijk te vangen ben ik met spiegels gaan schuiven over het betonnen vlak. Zo kon ik alle reflecties in het vlak nauwkeurig in kaart brengen. 

Vervolgens heb ik deze beelden vertaald naar een anamorfose. Dit houdt in dat de reflecties, die verschijnen vanaf een bepaalde kijkafstand, kijkhoek en kijkhoogte nu terugvertaald moesten worden naar het platte betonnen vlak. Dit heeft van bovenaf gezien een behoorlijke vertekening tot gevolg. Vanuit de reflecties is het werk verder gaan ontstaan.

De onderschilderingen zijn vrij vol van kleur opgezet en deze heb ik door middel van glaceertechnieken zorgvuldig opgebouwd tot uitgebalanceerde kleurschakeringen. Zo blijven de reflecties levendig en lijken de kleuren veel dieper. Ook kon ik zo subtiele licht-donker overgangen schilderen zoals bijvoorbeeld te zien is in alle afzonderlijke schijven van het ei.

Om het beeld te breken heb vele leliebladeren en een aantal gele plompen over de reflecties geschilderd. Het formaat hiervan komt overeen met het formaat van de leliebladeren en gele plompen zoals die liggen in de prachtige nabijgelegen vijver. 

Uiteraard kon een vis niet ontbreken en vanuit esthetische overwegingen heb ik er voor gekozen om een wit/oranje koikarper door het vlak te laten zwemmen.

Aan de achterkant van de ‘vijver’ heb ik eendenkroos geschilderd. In een opening van dit en eendenkroos is een waterdrone te zien. Deze zie je alleen vanuit het ei. Links van Het Ei is wat riet te zien en her en der ligt er kroos onder water.

Op korte termijn wordt er nog een geluidsinstallatie aan dit werk toegevoegd door Tristan Visser en Jochem Knoef.

Bedankt Jeannet Bijleveld-Kramer, Wetterskip Fryslân, Gemeente Leeuwarden en Hogeschool Van Hall Larenstein.

 

 

 

Kasje 2018